sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Amintiri, cu aroma de ceai - concurs SweetwoodAfara ninge viscolit si eu sorb dintr-o ceasca mica, din mult prea bunul ceai Masala. Am fost inspirata de un concurs propus pe blogul Mihaelei si sponsorizat de Sweetwood. Sa scriu despre ceai, o amintire despre ceai, dar care?
Imi amintesc cand am baut prima oara ceai indian, la un restaurant din capitala. Bun ceaiul, mi-a ramas gustul sau, in minte; mi-au mers la suflet discutiile cu prietenii si m-a impresionat savoarea mancarii, picanta si plina de personalitate.
Acum savurez ceai Masala acasa, si-mi amintesc cand am baut a doua oara, acest ceai minunat. La Karama, intr-o zona locuita mai mult de indieni, intr-un restaurant tipic, unde serveau indieni si probabil, gateau tot indieni. Un ceai servit intr-o canita metalica, pe o farfurioara la fel. Chelnerul a turnat repede ceaiul in alt pahar, fara sa verse nici un strop. Ciudat, dar probabil ca avea o insemnatate, acest mic ritual.
Imi mai amintesc cum am ales mancarurile, din meniul cu zeci de feluri traditionale, toate vegetariene. In acel local luau masa mai mult indieni, deci nu erau scrise ingrediente, doar cateva cuvinte in engleza si restul denumiri gen: Panner dosa (lipie crocanta servita sub forma unui mare tub cu umplutura de cartofi pasati, uneori), Paneer tikka masala (branza traditionala in sos masala), Dall masala (linte in sos masala), bunatatea de lipie Butter naan, desert dulce si insiropat Gulab jamun si un deliciu care sa stinga picanteria, Mango Lassi (iaurt cu mango). Si imi mai amintesc atmosfera... minunata atmosfera din acea seara, cand erau toate mesele ocupate de familii numeroase si implinite, savurau preparatele lor traditionale si se bucurau ca sunt impreuna.
Si am cerut un "Tea" din meniu; chelnerul, vorbitor de engleza, doar partial, nu prea a inteles cuvantul monosilabic. Dar din discutia noastra a inteles "Ceai" si a zambit, a zis: Aaa, ok. Chai! Si mi-a adus micutul ceai, aromat discret cu cardamom
, scortisoara, ghimbir si trandafir, cremos si fin de la laptele condensat. Si da, ceai e la noi, ceai e si la ei. Se pronunta la fel, doar ca se scrie Chai.


Niciun comentariu:
Photobucket